És la supervivència del costum ancestral de fer un àpat comunitari, arreplegant la minsa aportació que cadascú pogués fer i preparar una festa de comiat a la carn amb l'arribada de la Quaresma.
Ingredients per a quatre persones:
1 boleta de sagí enfarinada (de la mida d’un cigró)
1 ceba petita tallada a quarts
1 osset de pernil +/- 25gr
60 gr de cigró del País, posar en remull, amb bicarbonat, 12 hores abans.
120 gr mongeta del ganxet, posar en remull, 12 hores abans.
40 gr de gorgil, passat per la màquina de picar
130 gr de gallina, a daus petits
100 gr de costelló de vedella, a daus petits
100 gr de costelló de porc, a daus petits
25 gr de xai pit o coll, a daus
400 gr de trumfes, tallades en juliana gruixuda
40 gr d’ arròs de Pals
60 gr de fideus gruixuts
1 grapadet de sal
4 gr de pebre vermell dolç que dissoldrem al brou.
1 pessic de pebre negre
Elaboració:
Posem a bullir 2 litres d’aigua i quan arrenqui el bull hi afegim el sagí, la ceba i l’osset de pernil. Mantenim el bull 10 minuts.
Hi afegim el gorgil picat i els cigrons, la sal i el pebre.
Passats 30 minuts, hi afegim la gallina.
Quan arrenqui el bull, hi afegim la vedella.
Quan tornem a recuperar el bull hi afegim el porc. I quan tornem a recuperar altre cop el bull el xai. Deixem bullir a foc lent.
Passada 1 hora i mitja hi afegim les mongetes del ganxet. Deixem passar 30 minuts, separem un got de brou i hi dissolem el pebre vermell. Ho afegim a l’olla.
Passats uns altres 30 minuts, afegim les trumfes.
Al cap de 15 minuts, hi aboquem l’arròs.
I finalment, passats 10 mintus més, hi afegim els fideus. Rectifiquem de sal i pebre.
Deixem fer les últims 7 o 8 minuts de xup xup.
Nota: Si trobeu la sopa molt espessa, podeu tenir preparat mig litre de brou (a part) i afegir-lo, bullint, abans d’acabar la cocció.
BONA SOPA!!!
Podeu descarregar la recepta oficial de La Sopa de Verges en format PDF pitjant aquí.