Per a la pasta:
Per al farcit:
Per a la salsa:
Damunt una superfícia ben neta, posar la farina en forma de volcanet, a dins posar-hi l’ou, una mica de sal i oli. Amb les mans amassar-ho durant uns 20 minuts. Cobrir la massa amb paper film i deixar reposar durant mitja hora.
Per a preparar el farcit, trinxar la ceba i en una paella amb una mica d’oli, a foc suau, fer-la enrossir. Quan canvii de color, afegir-hi la xicòria trinxada, sal i pebre i sofregir-ho a foc més viu durant uns 5 minuts.
En un bol, xafar amb una forquilla el recuit i barrejar-ho amb el sofregit, un ou, formatge ratllat, sal i pebre.
En una superfície enfarinada, amb un corró, extendre la massa fent una pel·lícula fina de forma rectangular. Damunt la meitat d’aquesta massa, distribuir-hi el farcit en petites muntanyetes equidistants i separades. Marcar les separacions entre elles amb clara d’ou amb l’ajuda d’un pincell (aixó farà que en coure’s la pasta no s’obrirà) i plagar-hi a sobre la meitat de la massa. Amb els dits premsar-la al voltant de cada pila de farcit, per eliminar-ne l’aire i enganxar-la entre sí. Amb una rodeta dentada de tallar pasta, o amb un ganivet, separar cadascun dels raviolis.
Fer-los bullir en abundant aigua salada.
Preparar una salsa, en una paella fer fondre mantega amb un tall de ceba, que després cal retirar. Posar-hi unes fulles de sàlvia i els raviolis amb una mica de l’aigua de la pròpia cocció. Ratllar-hi formatge parmesà i deixar fer tot plegat durant 2 o tres minuts. servir immediatament.
Nota: Aquesta recepta de preparar els raviolis frescos, permet fer tota la gamma de farcits que la pròpia imaginació permeti.